• Shari

Jokaisen elämässä on käännekohtia...

jolloin tuntuu, että elämä antoi enemmän kuin jaksoi kantaa. Sain onnekseni kohdata tämän viisaan ja elämänmyönteisen naisen ja haluan jakaa kanssanne hänen ajatuksiaan, sillä ne inspiroivat minua. Hänen perheessään oli sellaisia vaikeuksia ja hätää, että yksin pärjääminen ei enää ollut mahdollista. Erilaiset järjestöt, hoitajat ja vertaistukiryhmät voivat auttaa pahimman yli.


Istumme alas kahville. On kaunis kesäpäivä, katselen tätä rauhallista naista ja tunnen miten hänen ympärillään leijailee tyyneys. Hänen kertomansa saa minut täyteen myötätuntoa, ja voin vain ihailla miten kauniisti hän on löytänyt viisauden siemenen näistä vaikeista ajoista.


Näin hän kertoo elämänsä vaikeiden vuosien jälkeen löytämästään uudesta rauhasta.


"Vaikeiden ajanjaksojen jälkeen opin, että tunne on vain tunne. Pahimmankin pahan olon yli pääsee kun muistaa, että jokaisen tunteen piikki on ohimenevä. Voi oppia ymmärtämään itseä ja tapaansa tuntea. Oppia tietämään, että muuttuvassa elämässä on muuttuvia tunteita. Siten tunnetilaan ei jää kiinni, tunteen kokee, antaa sen kulkea ja mennä ohi. Se ei määritä koko elämää. Tietää, että huomenna kivun ote on hellempi. Kun tunteiden antaa kulkea, ei kyynisty eikä muutu kylmäksi.


Lähiverkoston, omien ystävien sisarusten ja vertaistukiryhmien tuki on tärkeä. Vaikeudet eivät pelkästään vie vaan myös tuovat. Ne ovat yhdistäneet koko perhettä, opettaneet puhumaan vaikeista asioista; avautumaan toisillemme. Asioihin on oppinut tarttumaan sen sijaan, että ne sulkisi pois. Olemme tulleet läheisiksi ja jaamme asioita entistä enemmän.

Työssä pysyminen piti minut normaalissa arjessa. Opin löytämään positiivisia asioita elämääni. Minulla oli tapana hakea jokaiseen päivään positiivinen mietelause, josta sain voimaa.


Elämässä on pieniä asioita, joista oppii nauttimaan. Katson kauneutta, nautin luonnosta, ihailen kukkia. Elämässä on eri tasoja, ihminen voi olla iloinen ja onnellinen vaikka olisi suruja. Elämän monimuotoisuuden tiedostaminen auttaa vaikeissa elämäntilanteissa.


Liikkuminen luonnossa auttaa hengähtämään, nauttimaan hiljaisuudesta ja kauneudesta.


Kun ei jaksa yksin niin, avun hakeminen on tärkeää. Sosiaalinen häpeä saattaa vaikeuttaa sitä, mutta se on turhaa. Epäonnistumista ei ole, on erilaisia kokemuksia elämässä, asiat voi kääntää voitoksi, elämässä on haasteita, elät itseäsi varten.


Sosiaalista peilaaminen ja vertailu tekee onnettomaksi. Vertaistukea voi myös saada positiivisesta ajattelusta, kirjoista. Tiedon hakeminen ja oman ajatusmaailman avartaminen rikastuttaa. Luin kirjoja myötätunnosta ja positiivisesta ajattelusta.


Opin ettei toisen puolesta voi elää, vanhempi ei voi kantaa lapsiaan ongelmien yli. Hän voi olla tuki ja irrottautua lapsensa tunne taakasta, ja hoitaa itseään tukeakseen häntä paremmin. Ongelmiin käpertyminen pahentaa tilannetta, on parempi hakea apua. Perhe on elämän korkeakoulu, jossa jokainen osapuoli rikastuttaa toistaan. Lapset ovat tuoneet minulle uusia ajatuksia ja kokemuksia. Olen oppinut irtautumaan yhteiskunnan tärkeänä pitämistä asioista, kuten rahan yliarvostus ja urakeskeisen pärjäämisen kulttuuri. Arvostan toki pärjääviä ihmisiä, mutta tarvitseeko materiaan hukkua?


Saan kohdata erilaisia ihmisiä, ja kykenen arvostamaan kaikkia ihmisiä ihmisinä. Olen oppinut kyseenalaistamaan omiakin asenteita, ja löytämään uudenlaisia näkökulmia.Tilanteet muuttuvat, kivulta katkeaa terävin kärki, aika parantaa.


Säilytä yhteys tunteisiin, älä kyynisty.


Ota huumori avuksesi. Naura itsellesi.


Pysy avoimena itsellesi ja muille.


Älä jää yksin kokemaan toivottomuutta. Hae tukea. Älä pelkää mitä muut siitä ajattelevat.


Elämässä on kauneutta, katso sitä."
"Teksti on osa haastattelusarjaa ihmisistä, jotka oppivat vaikeuksien kautta löytämään elämänhalunsa takaisin. "


Järjestöjä perheiden hyvinvointiin:


FinFamiUusimaa ry

https://www.finfamiuusimaa.fi
teksti ja kuvat:Shari

22 views